Wat is Osteopathie? 

Osteopathie is een alternatieve en manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam. Manuele geneeswijze betekent dat de osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen. Tijdens een behandeling komen er geen medicatie en/of apparaten aan te pas. 

Het lichaam werkt door een aaneenschakeling van spieren, pezen, gewrichten, zenuwen en bloedvaten die samen als één geheel een functie uitvoeren.

Een verstoring in deze samenwerking kan leiden tot het ontwikkelen van allerlei klachten. Denk hierbij niet alleen aan pees- en spierklachten, maar ook aan tintelingen, hoofdpijn, burn-out, concentratieproblemen, buik (PDS)- en vermoeidheidsklachten. 

Stoornissen in het lichaam waardoor we compenseren worden veroorzaakt door oude blessures, operaties, infecties, ongelukken, een bevalling, computerwerk, periode van stress, littekens, infecties, e.d.

De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam. Het maakt hierbij niet uit of het nu gaat om een enkel-, rug-, buik-, hoofd- of schouderklacht. Tijdens een behandeling osteopathie wordt niet alleen gekeken naar de symptomen die u ervaart, maar wordt er gezocht naar het onderliggende probleem van de klacht.

 

Het verschil tussen Osteopathie en een massage

Osteopathie is een actieve geneeswijze en een massage is een ontspannende therapie.

De bedoeling van osteopathie is om één of meerdere specifieke klachten te verhelpen. Het is dus niet bedoeld als een ontspanningssessie, maar de klant zal actief moeten meewerken: er zullen veel vragen gesteld worden, je zult veel van positie moeten wisselen  (rechtstaan, zitten, buigen, draaien), en er zal veel getest en hertest worden. 

Bij een massagetherapie is het niet het doel om op een specifieke klacht op te lossen, maar juist om het lichaam en geest tot rust te brengen. Daarom is een massage vooral ideaal bij spanning en krampen.

Voor langdurige en specifieke klachten waar u graag vanaf wilt, raden wij daarom aan om een Osteopaat te bezoeken. Een osteopaat die wij aan kunnen raden is:

Osteo.center: https://www.osteo.center/

Osteopathie Sassen: www.osteopathiesassen.nl/ 

 

Wat doet de osteopaat?

Een osteopaat brengt alle blokkades en bewegingsbeperkingen in kaart die verband houden met de klacht. Wanneer de oorzaak van de klacht duidelijk is zal de osteopaat deze behandelen door middel van spier technieken, mobilisaties en eventueel manipulaties. Daarnaast zal een osteopaat specifieke adviezen geven voor thuis over houding, beweging, omgang en voeding.

 

Wat is osteopathie bij baby’s en kinderen? 

Naast het behandelen van volwassenen kan osteopathie ook klachten bij baby’s en kinderen verhelpen. Wanneer je kindje slecht slaapt veel huilt of spuugt, is dit heel vervelend. Zeker wanneer je de oorzaak niet weet. Baby’s en kinderen zijn volop in ontwikkeling, waarbij er veel veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Osteopathie helpt om klachten of belemmeringen hierin op te lossen en om te zorgen dat baby’s en kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Door de zwangerschap of de bevalling, door ziekte, stress of moeite met de spijsvertering etc. kan de beweeglijkheid van de weefsels van baby’s en kinderen verstoord raken. Hierdoor kunnen delen van het lichaam vast zitten of gespannen raken en daaruit kunnen bepaalde klachten of symptomen opkomen.

De osteopaat laat het lichaam van je kindje ontspannen en geeft het zijn natuurlijke beweeglijkheid weer terug. Hierdoor nemen de klachten af en komt je baby beter in zijn vel te zitten.

 

Klachten en symptomen waarvoor je met een baby bij een osteopaat terecht kunt: 

 • Slaapproblemen
 • Problemen met zuigen of slikken
 • Darmkrampjes 
 • Langduring huilen
 • Refluxkachten, moeite met boeren
 • Astma
 • Eczeem en allergieen
 • Keel-, neus- en oorproblemen 

Klachten en symptomen waarvoor je met een kind bij een osteopaat terecht kunt: 

 • allergieën
 • astma
 • buikpijnen
 • concentratieproblemen
 • eczeem
 • motorische achterstand
 • bedplassen
 • obstipatie
 • hoofdpijn
 • gewrichtspijn
 • gedrags- en leerproblemen zoals hyperactiviteit, ADHD, ADD, dyslexie, dysplasie
 • keel, neus en oorproblemen
 • scoliose (scheve rug)
 • Kinderen met vervormde schedeltjes, afplatting van de schedel (phagiocephalie/brachycephalie).

 

Osteopathie tijdens en na de zwangerschap

In een korte tijd verandert er veel in het lichaam van een zwangere vrouw. Door de groeiende buik verandert het zwaartepunt van het lichaam, waardoor de stand van de wervelkolom en de bekken veranderen. Dit kan gevolgen hebben voor de druk op andere structuren zoals het zenuwstelsel, de bekken, de blaas en de maag. Wanneer het lichaam niet in staat is deze veranderingen zelf goed op te vangen, kunnen er klachten ontstaan. 

Bij een osteopaat werk je naar het optimaliseren van de samenwerking tussen spieren, pezen, botten, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten zodat het lichaam in staat is de veranderingen in het lichaam goed op te vangen. Klachten die goed behandeld kunnen worden zijn rugklachten, nekklachten, bekkenklachten (prenatal), maagklachten, blaasklachten, liesklachten, obstipatie, tintelingen in de armen/benen, klachten rond de schouderbladen en hoofdpijn. 

 

Preconceptie behandelingen:

Als osteopaat behandel je het lichaam als één geheel. Bij fertiliteit spelen hormonen, doorbloeding en beweging in het lichaam een cruciale rol. Een osteopaat kan deze factoren verbeteren. Bij vrouwen kan door (zachte) mobilisaties de beweeglijkheid en doorbloeding geoptimaliseerd worden van o.a. de lage rug, bekken, organen in de buik, in het bijzonder de blaas, baarmoeder, baarmoedermond, eierstokken, eileiders en de aangrenzende organen. Dit heeft ook een positieve invloed op het hormoonsysteem en op het transport van het eitje naar de baarmoeder toe. Het doel van de behandeling is om de beweeglijkheid te verbeteren en de doorbloeding te stimuleren om zo de bevruchting (natuurlijk of medisch) te ondersteunen.

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend voor je is, kan osteopathie jou daarbij helpen. Dit gaat ook goed samen met een medische behandeling/traject. Bijvoorbeeld bij hormoonbehandelingen en IVF is de mobiliteit van de baarmoeder, eierstokken en eileiders van groot belang om de behandeling goed te laten slagen. Een osteopaat kan helpen de slagingskans van een IUI inseminatie, IVF of ICSI-behandeling te vergroten. Daarnaast kan het zijn dat je in het verleden buik-, bekken operaties, ontstekingen of trauma’s hebt gehad. Dit heeft invloed op de beweeglijkheid van je organen en kan een succesvolle bevruchting belemmeren. Een osteopaat verbetert ook de beweeglijkheid van weefsel en organen om zo de bevruchting te ondersteunen, waardoor de kans op een zwangerschap aanzienlijk wordt vergroot.

 

Benieuwd naar osteopathie? Dit artikel is geschreven in samenwerking met:

Osteo.center – Bram

www.osteo.center/ 

Osteopathie Sassen – Anne-Marie Sassen

www.osteopathiesassen.nl/

Zij helpen je graag eens verder! 

Door: Robin van der Pol

SUBSCRIBE TO  OUR NEWSLETTER

error: Content is protected !!